sobota, 27 kwietnia, 2024

Przekazujemy życzenia cz. 2:

Oto kolejna prezentacja wielkanocnych życzeń przesłanych do redakcji. Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy za pamięć, również życzymy zdrowych i radosnych Świat Wielkanocnych a życzeniami dzielimy się z naszymi Czytelnikami 🙂

Wielkanoc to święto zwycięstwa życia nad śmiercią, dobra nad złem. Niech Zmartwychwstały napełni Państwa miłością, nadzieją i pokojem. Życzymy Państwu, by Święta przyniosły chwile wytchnienia, upłynęły w atmosferze refleksji, zgody i pojednania, które pozostaną z nami w poświątecznej codzienności.
Radosnego Alleluja!

Andrzej Zarych
Dyrektor
Małopolskiego Centrum Kultury
SOKÓŁ w Nowym Sączu
wraz z Pracownikami

Michał Elwiro Andriolli, Kłopoty wielkanocne, reprodukcja fotograficzna

„Matka moja słynna była ze swoich mazurków, zwłaszcza cukierkowych, bez mąki; znała przepisów na nie około czterdziestu. Nic to jednak było w porównaniu do trudności, jakie musiano przezwyciężyć przy pieczeniu bab. Dzień ich wyrobu był dniem ciężkiej pracy, żółtka do nich użyte liczyło się na kopy, ubijało się je czy tarło w donicach parę godzin, po czym przychodził moment, kiedy ciasto rosło i kiedy każdy większy hałas mógł sprawić jego oklapnięcie — najgorszą katastrofę, jaka się mogła w okresie wielkanocnym zdarzyć.
(…) Gdy wreszcie baby upiekły się — a siedziały w piecu ze dwie godziny, przy czym przez cały czas trzeba było chodzić na palcach i mówić szeptem — następował dramatyczny moment wyjmowania z pieca. Wtedy trzeba było wytężyć całą uwagę po to, aby się jeszcze gorące ciasto nie wykrzywiło, jak na słynnym rysunku Andriollego. W tym celu wprost z form baby przekładało się na poduszki i dziewczęta kuchenne kołysały je na poduszkach, jak usypiające dzieci, dopóki ciasto nie ostygło. Niezapomniany był to widok, kiedy grono kobiet z poważnymi minami kołysało owe baby w obrzędowy sposób, jak gdyby od tego zależały losy świata.” – tak Jarosław Iwaszkiewicz wspominał przygotowania do Wielkanocy w czasach swojego dzieciństwa w „Książce moich wspomnień.

Mamy nadzieję, że ten przedświąteczny czas u Państwa nie oznacza aż tak usilnych starań i pracochłonnych zabiegów. Choć z szacunkiem podchodzimy do wizji kuchni jako miejsca dowodzenia domem, to jednak skłaniamy się ku nieco innemu rozłożeniu akcentów.
Życzymy przede wszystkim przestrzeni w sobie na symboliczny moment przejścia, na nadejście odrodzonego Życia. Tradycyjnie rodzinnych, radosnych dni przy stole pełnym świątecznych łakoci. Niech wszystkie baby wyrosną, rozmowy przy stole kwitną i proszę nie zapomnieć o dyngusie!
Zdrowych, wesołych Świąt Wielkiej Nocy

Z pozdrowieniami,
Dyrektor Muzeum
Agata Kościelna-Ratowska wraz z pracownikami

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

OTWARCIE SEZONU LETNIEGO W SZYMBARSKIM...

28 kwietnia 2024 Skansen w Szymbarku Rejestracja Zapraszamy w niedziel...

ŚWIAT DZIECIĘCY W RYSUNKU I GRAFICE MA...

25 kwietnia 2024 - 23 czerwca 2024 Dwór Karwacjanów Już od czwa...

GORLICKIE ULICE – 3 MAJA

Wernisaż wystawy "Gorlickie ulice - 3 Maja" odbędzie się w piątek 26 kwietnia o...

Chłop-niewolnik? Opowieść o pańszczyźn...

28 kwietnia – 10 październik 2024 r. Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu R...

Miecze japońskie to nie tylko broń, al...

Miecze Japońskie. Z kolekcji gen. Sławomira Petelickiego i Polskiej Sekcji Miec...