czwartek, 24 kwietnia, 2025

Puszcza Sandomierska od Kuchni

Jest to kompendium wiedzy o zwyczajach kulinarnych Lasowiaków oparte na wynikach badań terenowych, źródłach etnograficznych i historycznych. Jej autorami są przedstawiciele różnych ośrodków oraz dyscyplin naukowych: etnografowie, etnologowie, kulturoznawcy i historycy. Dzięki temu książka ma charakter interdyscyplinarny i wielowymiarowy, a poruszane w niej kwestie związane z pożywieniem codziennym i świątecznym nabierają zupełnie nowego znaczenia.

W publikacji wyodrębniono dwie części – historię i współczesność. Pozwoliło to na przedstawienie tradycyjnej kuchni lasowiackiej i uwypuklenie przemian, jakie zaszły w sposobie przygotowania i spożywania posiłku po II wojnie światowej, a także transformacji ustrojowej po 1989 roku. Tematyka artykułów oscyluje wokół pożywienia codziennego i świątecznego związanego z obrzędowością doroczną i rodzinną.

Uzupełnieniem książki są wybrane, oryginalne przepisy kulinarne, które udało się zebrać w trakcie wielomiesięcznych badań terenowych oraz indeks potraw i narzędzi kuchennych.

Redaktorami książki są dr hab. Katarzyna Smyk, dr hab. Tomasz Pudłocki i dr Izabela Wodzińska.

http://dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...

Zdarzenia muzealne – Maj 2025

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w zdarzeniach muzealnych odbywających się...

Wernisaż wystawy czasowej — „Mag...

Zapraszamy na rodzinną wystawę do Galerii Śluza!

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...