środa, 17 września, 2025

Puszcza Sandomierska od Kuchni

Jest to kompendium wiedzy o zwyczajach kulinarnych Lasowiaków oparte na wynikach badań terenowych, źródłach etnograficznych i historycznych. Jej autorami są przedstawiciele różnych ośrodków oraz dyscyplin naukowych: etnografowie, etnologowie, kulturoznawcy i historycy. Dzięki temu książka ma charakter interdyscyplinarny i wielowymiarowy, a poruszane w niej kwestie związane z pożywieniem codziennym i świątecznym nabierają zupełnie nowego znaczenia.

W publikacji wyodrębniono dwie części – historię i współczesność. Pozwoliło to na przedstawienie tradycyjnej kuchni lasowiackiej i uwypuklenie przemian, jakie zaszły w sposobie przygotowania i spożywania posiłku po II wojnie światowej, a także transformacji ustrojowej po 1989 roku. Tematyka artykułów oscyluje wokół pożywienia codziennego i świątecznego związanego z obrzędowością doroczną i rodzinną.

Uzupełnieniem książki są wybrane, oryginalne przepisy kulinarne, które udało się zebrać w trakcie wielomiesięcznych badań terenowych oraz indeks potraw i narzędzi kuchennych.

Redaktorami książki są dr hab. Katarzyna Smyk, dr hab. Tomasz Pudłocki i dr Izabela Wodzińska.

http://dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...