sobota, 13 kwietnia, 2024

Puszcza Sandomierska od Kuchni

Jest to kompendium wiedzy o zwyczajach kulinarnych Lasowiaków oparte na wynikach badań terenowych, źródłach etnograficznych i historycznych. Jej autorami są przedstawiciele różnych ośrodków oraz dyscyplin naukowych: etnografowie, etnologowie, kulturoznawcy i historycy. Dzięki temu książka ma charakter interdyscyplinarny i wielowymiarowy, a poruszane w niej kwestie związane z pożywieniem codziennym i świątecznym nabierają zupełnie nowego znaczenia.

W publikacji wyodrębniono dwie części – historię i współczesność. Pozwoliło to na przedstawienie tradycyjnej kuchni lasowiackiej i uwypuklenie przemian, jakie zaszły w sposobie przygotowania i spożywania posiłku po II wojnie światowej, a także transformacji ustrojowej po 1989 roku. Tematyka artykułów oscyluje wokół pożywienia codziennego i świątecznego związanego z obrzędowością doroczną i rodzinną.

Uzupełnieniem książki są wybrane, oryginalne przepisy kulinarne, które udało się zebrać w trakcie wielomiesięcznych badań terenowych oraz indeks potraw i narzędzi kuchennych.

Redaktorami książki są dr hab. Katarzyna Smyk, dr hab. Tomasz Pudłocki i dr Izabela Wodzińska.

http://dziedzictwokulinarne.muzeumkolbuszowa.pl

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Rijksmuseum w Amsterdamie

Kolejny świetnie wydany album pod naszym patronatem! Cieszymy się i polecamy! ...

Wiosna Jazzowa Zakopane 2024

PROLOGAMI MUZYCZNYMI W KLUBOKAWIARNI STACJI KULTURA W ZAKOPANEM ZAPRASZAMY NA J...

Prolog United Europe Jazz Festiwal ...

Miasto Zakopane oraz Zakopiańskie Centrum Kultury serdecznie zapraszają do Klub...

ŁEMKOWSKO – POGÓRZAŃSKI JARMARK ...

Muzeum - Dwory Karwacjanów i Gładyszów w Gorlicach - oddział Zagroda Maziarska ...

Jarmark Wielkanocny w podpoznańskim Mu...

Wraz z nadejściem wiosny Muzeum Narodowe Rolnictwa zaprasza do Szreniawy (gmina...