środa, 8 października, 2025

Spotkania ze smakami tradycji i regionów

21 października (sobota) w godz. 16.00-18.00 zapraszamy na kolejne „Spotkania ze smakami tradycji i regionów” – tym razem porozmawiamy o syropie buraczanym (tzw. FJUT).

W programie:

– wykład na temat historii uprawy buraków cukrowych

– prezentacja filmu pt. Wyrób „cyropu” buraczanego metodą tradycyjną

– degustacja syropu buraczanego

– sprzedaż syropu buraczanego

Goście: Marzena i Józef Przytarscy – wytwórcy syropu buraczanego z Przyrowy w Borach Tucholskich

Prowadząca: Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu

👉 21 października, g. 16.00-18.00

👉 Miejsce: Muzeum Etnograficzne w Toruniu, sala widowiskowa

👉 Bilety: https://www.bilety24.pl/…/1404-spotkania-ze-smakami…

Zapraszamy!

Wydarzenie dofinansowano z budżetu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.


Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...