czwartek, 7 listopada, 2024

Spotkania ze smakami tradycji i regionów

21 października (sobota) w godz. 16.00-18.00 zapraszamy na kolejne „Spotkania ze smakami tradycji i regionów” – tym razem porozmawiamy o syropie buraczanym (tzw. FJUT).

W programie:

– wykład na temat historii uprawy buraków cukrowych

– prezentacja filmu pt. Wyrób „cyropu” buraczanego metodą tradycyjną

– degustacja syropu buraczanego

– sprzedaż syropu buraczanego

Goście: Marzena i Józef Przytarscy – wytwórcy syropu buraczanego z Przyrowy w Borach Tucholskich

Prowadząca: Grażyna Szelągowska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu

👉 21 października, g. 16.00-18.00

👉 Miejsce: Muzeum Etnograficzne w Toruniu, sala widowiskowa

👉 Bilety: https://www.bilety24.pl/…/1404-spotkania-ze-smakami…

Zapraszamy!

Wydarzenie dofinansowano z budżetu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.


Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowski...

Temat strat wojennych jest niezwykle ważnym elementem badań nad polskim dziedzi...