Muzeum Wsi Kieleckiej wydało książkę kucharską zatytułowaną „Świętokrzyskie Smaki”. Zawiera ona mnóstwo przepisów na regionalne dania.
mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
Książka to zbiór przepisów na potrawy charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Znajdziemy w niej przystawki, zupy, dania główne i desery. Chyba najbardziej przemawiają do mnie skarpety nie do pary. regionalnej kuchni znajdą tu receptury na męcybułę, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem czy nalewkę miodową.
Część przepisów przekazały muzealnikom członkinie kół gospodyń wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, a jeszcze inne to dzieła mistrzów kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne.
Książka „Świętokrzyskie Smaki” to nie tylko przepisy – znajdziemy tu też informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni i zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.
Wydawnictwo można kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej.