Muzeum Wsi Kieleckiej wydało książkę kucharską zatytułowaną „Świętokrzyskie Smaki”. Zawiera ona mnóstwo przepisów na regionalne dania.
Książka jest pokłosiem pierwszego lockdownu, który zmusił muzea do zwiększenia aktywności w sieci. Jej pierwsza wersja ukazała się w wersji elektronicznej, w zakładce Wydawnictwa na www.mwk.com.pl, następnie została wzbogacona o desery i w pełniejszej wersji wydrukowana
mówi Tadeusz Sikora, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej.
Książka to zbiór przepisów na potrawy charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego. Znajdziemy w niej przystawki, zupy, dania główne i desery. Chyba najbardziej przemawiają do mnie skarpety nie do pary. regionalnej kuchni znajdą tu receptury na męcybułę, zagrychę bielińską, kugiel, chrzanicę, gęsie mazidło, bułeczki drożdżowe z serem czy nalewkę miodową.
Część przepisów przekazały muzealnikom członkinie kół gospodyń wiejskich, inne zostały wyszukane w muzealnych wydawnictwach etnograficznych, a jeszcze inne to dzieła mistrzów kuchni, którzy realizowali w Muzeum Wsi Kieleckiej szkolenia dla osób prowadzących gospodarstwa agroturystyczne.
Książka „Świętokrzyskie Smaki” to nie tylko przepisy – znajdziemy tu też informacje dotyczące historii świętokrzyskiej kuchni i zwyczajów kulinarnych mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.
Wydawnictwo można kupić w księgarni internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej.