sobota, 12 kwietnia, 2025

Świeże ogórki do rosołu

Obrać‎ ‎ogórki,‎ ‎rozciąć‎ ‎każdy‎ ‎na‎ ‎2‎ ‎części‎ ‎w‎ ‎poprzek,‎ ‎wydrążyć‎ ‎ze‎ ‎środka‎ ‎ziarna,‎ ‎trochę‎ ‎nasolić.‎ ‎Gdy‎ ‎sól‎ ‎wyciągnie
wodę‎ ‎wytrzeć‎ ‎ogórki‎ ‎i‎ ‎nadziać‎ ‎mięsem.‎ ‎Mięso‎ ‎może‎ ‎być‎ ‎różne.
Następnie‎ ‎włożyć‎ ‎ogórki‎ ‎do‎ ‎rondla‎ ‎podlać‎ ‎rosołem‎ ‎i‎ ‎gotować aż‎ ‎będą‎ ‎miękkie,‎ ‎poczem‎ ‎pokrajać‎ ‎w‎ ‎krążki‎ ‎i‎ ‎podać‎ ‎do‎ ‎rosołu.

Przepis z „Dobra gospodyni czyli Podręcznik kucharski dla polskiego domu” r. 1933

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Jarmark Wielkanocny 12-13.04.2025 r.

Zgodnie z wiosenną tradycją Muzeum Narodowe Rolnictwa otwiera sezon JARMARKIEM ...

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

Tajemnice toruńskich historii – ...

https://muzeon.pl/tajemnice-torunskich-historii-julie-wolfthorn-i-lotte-jacobi...

Rodzinna przygoda z „Marzanną” w tę ni...

Impreza plenerowa „Marzanna”! 23 marca 2025 r. w godz. 11.00-15.00 Muzeum...

Tajemnice toruńskich historii – ...

25.03. 2025 roku o godz. 17.00 Muzeum Okręgowe w Toruniu – Muzeum Historii Toru...