wtorek, 9 września, 2025

„Tradycje kulinarne Polski” | premiera książki, spotkanie autorskie | 6 grudnia

Książka „Tradycje kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek prezentuje zwyczaje kulinarne Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność, od kuchni sarmackiej po regionalną. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książkę wzbogacają anegdoty, legendy, opowieści oraz odniesienia do literatury i sztuki. Uzupełnienie stanowi rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów na dania z różnych części Polski.

Zapraszamy na premierę książki, podczas której autorka opowie o znaczeniu dyplomacji kulinarnej oraz o potencjale kuchni Polski. Wieczór uświetni degustacja dań inspirowanych kuchnią dawną, wypieków Piekarni Cukierni Grzybki, kawy z palarni LaCava oraz okowit z Podola Wielkiego.

Książka wydana jest w postaci drukowanej oraz bezpłatnego e-booka, którego po premierze 6 grudnia będzie można pobrać ze strony Fundacji Bunkatura.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród, w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.


Kiedy: 6 grudnia 2023 r., godz. 19.00.

Gdzie: Sala Biała Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Wstęp: wolny, obowiązuje rejestracja pod adresem aordakowski@muzeum-wilanow.pl


Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Piekarnia Cukiernia Grzybki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce.

Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...