czwartek, 9 maja, 2024

„Tradycje kulinarne Polski” | premiera książki, spotkanie autorskie | 6 grudnia

Książka „Tradycje kulinarne Polski” autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek prezentuje zwyczaje kulinarne Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność, od kuchni sarmackiej po regionalną. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książkę wzbogacają anegdoty, legendy, opowieści oraz odniesienia do literatury i sztuki. Uzupełnienie stanowi rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów na dania z różnych części Polski.

Zapraszamy na premierę książki, podczas której autorka opowie o znaczeniu dyplomacji kulinarnej oraz o potencjale kuchni Polski. Wieczór uświetni degustacja dań inspirowanych kuchnią dawną, wypieków Piekarni Cukierni Grzybki, kawy z palarni LaCava oraz okowit z Podola Wielkiego.

Książka wydana jest w postaci drukowanej oraz bezpłatnego e-booka, którego po premierze 6 grudnia będzie można pobrać ze strony Fundacji Bunkatura.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród, w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.


Kiedy: 6 grudnia 2023 r., godz. 19.00.

Gdzie: Sala Biała Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Wstęp: wolny, obowiązuje rejestracja pod adresem aordakowski@muzeum-wilanow.pl


Partnerami publikacji są: Bunkatura, Gospodarstwo Podole Wielkie, Hanami, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”, LaCava, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu, Muzeum Polskiej Wódki, Piekarnia Cukiernia Grzybki, Stowarzyszenie Polska Wódka, Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, Śląska Organizacja Turystyczna, VIVAMIX – Oficjalny Dystrybutor KitchenAid w Polsce.

Medialnie projekt wspierają: Kuchniokracja, Mistrz Branży, Podróże kulinarne, Radio Kulinarne oraz Wydarzenia Kulinarne.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Nie połamać języka!!!

Już w piątek tłumaczka i filolog Beata Bednarowska będzie gościła w Poznaniu. ...

Chłop-niewolnik? Katalog wystawy

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Ul. Dwo...

OTWARCIE SEZONU LETNIEGO W SZYMBARSKIM...

28 kwietnia 2024 Skansen w Szymbarku Rejestracja Zapraszamy w niedziel...

ŚWIAT DZIECIĘCY W RYSUNKU I GRAFICE MA...

25 kwietnia 2024 - 23 czerwca 2024 Dwór Karwacjanów Już od czwa...

GORLICKIE ULICE – 3 MAJA

Wernisaż wystawy "Gorlickie ulice - 3 Maja" odbędzie się w piątek 26 kwietnia o...