czwartek, 11 września, 2025

Zimowe warsztaty kulinarne

1 grudnia (niedziela), w godz. 10.30–14.00 zapraszamy na „Zimowe warsztaty kulinarne” z Filipem Malinowskim z Chwast Prast Bistro.

To już ostatnie w tym roku warsztaty kulinarne i jak zawsze o tej porze ich głównym tematem będą grzyby! Na początku spotkania wybierzemy się zatem na grzybobranie na pobliskie, nadwiślańskie łąki, gdzie na drzewach wypatrywać będziemy uszaków, boczniaków i płomiennic. Na pewno uda się też, znaleźć rośliny jadalne, które rosną nawet pod śniegową kołderką i które urozmaicą smak przygotowywanych potraw.

Po powrocie do skansenu przyrządzimy z nich farsz do „grzyb burgerów”. W czasie kiedy my będziemy oddawać się botanicznym poszukiwaniom, w dole ziemnym specjalnie wykopanym na tę okazję, piec się będzie, owinięty w liście kapusty jesiotr z warzywami!

Na zakończenie naszego kulinarnego sezonu czeka nas prawdziwa uczta! Jak zawsze naszym kuchennym przewodnikiem będzie Filip Malinowski, właściciel toruńskiej restauracji Chwast Prast Vego Bistro.

Miejsce: Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce, ul. Mennonitów 14

Koszt udziału: 150 zł lub 130 zł dla kolejnego członka z rodziny:

https://www.bilety24.pl/…/1412-zimowe-warsztaty…

Liczba miejsc ograniczona

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...