środa, 5 listopada, 2025

Zupa z chleba

W‎ ‎3‎/4‎ ‎litra‎ ‎wody‎ ‎1/‎4‎ ‎funta‎ ‎starego‎ ‎chleba‎ ‎pokrajać‎ ‎w‎ ‎kawałki,‎ ‎zastawić‎ ‎i‎ ‎rozgotować.‎ ‎Przetrzeć‎ ‎przez‎ ‎cedzidło‎ ‎i‎ ‎za
gotować‎ ‎jeszcze‎ ‎raz‎ ‎z‎ ‎kawałkiem‎ ‎masła,‎ ‎solą‎ ‎i‎ ‎trochę‎ ‎kminku.
Osobno‎ ‎zagotować‎ ‎połowę‎ ‎tyle‎ ‎mleka,‎ ‎ile‎ ‎jest‎ ‎zupy‎ ‎i‎ ‎na‎ ‎wydaniu‎ ‎dolać‎ ‎do‎ ‎zupy.‎ ‎Wcześniej‎ ‎nie‎ ‎można‎ ‎mleka‎ ‎wlewać,
bo‎ ‎by‎ ‎się‎ ‎zwarzyło‎ ‎od‎ ‎kwasu‎ ‎chlebowego.

Przepis z „Dobra gospodyni czyli Podręcznik kucharski dla polskiego domu” r. 1933

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścież...

W ramach projektu „Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścieżki po Starachowicach” ...

Szlakiem Dziedzictwa- edukacyjne ścież...

Muzeum Przyrody i Techniki do 23 grudnia 2025 r. realizuje projekt „Szlakiem Dz...

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...