piątek, 22 listopada, 2024

Kulinarna Ukraina w Muzeum Miasta Gdyni

Barszcz ukraiński, kutia, pierogi czy bliny – wszyscy znamy co najmniej kilka tradycyjnych ukraińskich dań. Jednak tradycyjna kuchnia ukraińska, od Lwowa po Charków, jest bardzo zróżnicowana i charakteryzuje się ogromnym bogactwem swoich regionalnych odmian. Znajdziemy w niej dania znane z kuchni żydowskiej, ormiańskiej, żydowskiej, tatarskiej czy polskiej.

Na warsztatach z kuchni ukraińskiej, które 11 marca 2023 r. w Muzeum Miasta Gdyni, które poprowadzi szef restauracji Kulinarna Ukraina Ivan Huz, dowiecie się jaką moc skrywa marynowana na surowo cebula, wędzonki czy prozdrowotny kwas chlebowy, jak przygotować prawdziwie ukraiński barszcz czy pielmieni.

Liczba miejsc ograniczona! Bezpłatne wejściówki są dostępne w kasie Muzeum Miasta Gdyni lub na stronie www.bilety.muzeumgdynia.pl

Kulinarna Ukraina w Muzeum Miasta Gdyni – warsztaty z kuchni ukraińskiej
Termin: 11.03.2023, godz.: 11:00
Prowadzenie: Ivan Huz
Miejsce: foyer Muzeum Miasta Gdyni
Limit miejsc: warsztaty dla rodzin z dziećmi, limit 30 osób

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...