W piątek, 29 września, w Sądeckim Parku Etnograficznym skansenie odbyła się impreza edukacyjna pt. „Rośliny użytkowe i jadalne”. W jej programie znalazły się ciekawe warsztaty, pokazy i pogadanki.
Można było zobaczyć jak przygotowywano nici lniane i tkano płótna lniane, jak toczono drewniane łyżki, jak wyglądał wyrób kół, drewnianych zabawek, czy jak pracował lutnik.
Rośliny były (i oczywiście są nadal) ważne w kuchni: były pokazy tłoczenia oleju lnianego, mielenie ziarna na kasze i mąki oraz kiszenie kapusty w beczce. Można było posmakować powideł, upieczonych podpłomyków, pieczonych ziemniaków. Uczestnicy imprezy wysłuchali pogadanek etnograficznych: „Ludowe sposoby na różne choroby” i „Przysmaki wiejskiej kuchni”.
Fot. Piotr Droździk, tekst: Agnieszka Małecka
___
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.