poniedziałek, 8 września, 2025

Jesienne warsztaty kulinarne – Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce zaprasza!

Jesień! Nasze przyzagrodowe ogrody aż pęcznieją od warzyw i ziół. Dlatego podczas kolejnych warsztatów kulinarnych odwiedzimy olenderskie zagony w poszukiwaniu marchwi, brukwi, dyni czy… skorzonery.

Z uzbieranych kolorowych i pachnących wspaniałości przygotujemy zdrowe kiszonki, które będą nas karmić witaminami podczas długich zimowych miesięcy.

Nie może oczywiście zabraknąć również ciepłego posiłku! Z zebranej w naszym skansenie pokrzywy przygotujemy farsz do pierogów, które gotować będziemy na zabytkowej kuchni opalanej drewnem.

Warsztaty tradycyjnie poprowadzi Filip Malinowski, właściciel znanej toruńskiej wege restauracji Chwast Prast, Prezes Fundacji Zdrowego Życia oraz organizator licznych warsztatów kulinarnych poświęconych dzikim roślinom jadalnym.

Wszystkie potrzebne produkty będą czekać na Was w skansenie, zabierzcie ze sobą tylko słoiki na kiszonki!

15 października (niedziela), godz. 10.30-13.00,

Kontakt: tel.: 690 635 561, e-mail: ope@etnomuzeum.pl

Koszt udziału: 120 zł/ os. (kolejna osoba z rodziny – 100 zł), liczba miejsc ograniczona.

Bilety:

https://www.bilety24.pl/kup-bilet-na-1412-jesienne…

 Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...