sobota, 23 listopada, 2024

Legumina‎ ‎z‎ ‎jabłek‎ ‎a‎ ‎la‎ ‎Nadasti

Jabłek‎ ‎pół‎ ‎kopy‎ ‎obrać‎ ‎i‎ ‎utrzeć,‎ ‎półtora‎ ‎funta‎ ‎sucharków‎ ‎utłuc‎ ‎i‎ ‎przesiać,‎ ‎pólgarca‎ ‎mleka‎ ‎winnym‎ ‎octem z‎ ‎warzyć,‎ ‎serwatkę‎ ‎odlać‎ ‎i‎ ‎twarożek‎ ‎wycisnąć,‎ ‎tenże z‎ ‎pół‎ ‎funtem‎ ‎masła‎ ‎w‎ ‎moździerzu‎ ‎utrzeć,‎ ‎potem‎ ‎wyłożywszy‎ ‎w‎ ‎dunicę,‎ ‎dwanaście‎ ‎żółtków‎ ‎i‎ ‎sześć‎ ‎całych jaj‎ ‎po‎ ‎jednemu‎ ‎w‎ ‎bijając,‎ ‎rozcierać‎ ‎ze‎ ‎trzy‎ ‎kwandranse,‎ ‎pół‎ ‎funta‎ ‎migdałów‎ ‎słodkich‎ ‎i‎ ‎gorzkich‎ ‎oparzyć utłuc‎ ‎w‎ ‎moździerzu,‎ ‎skórkę‎ cytrynową‎ ‎utrzeć‎ ‎na‎ ‎pułfuncie‎ ‎cukru,‎ ‎ten‎ ‎utłuc‎ ‎miałko,‎ ‎cynamonu‎ ‎kawałek i‎ ‎ośm‎ ‎białków‎ ‎na‎ ‎śnieg‎ ‎tęgi‎ ‎zbitych.‎ ‎Sucharki,‎ ‎migdały,‎ ‎cukier,‎ ‎cynamon,‎ ‎najpierw‎ ‎się‎ ‎mięszają‎ ‎i‎ ‎rozcierają‎ ‎z‎ ‎twarogiem,‎ ‎a‎ ‎na‎ ‎koniec‎ ‎dopiero‎ ‎jabłka‎ ‎i śnieg‎ ‎z‎ ‎białków.‎ ‎To‎ ‎wszystko‎ ‎gdy‎ ‎już‎ ‎dobrze‎ ‎roztarte,‎ ‎na‎ ‎pułmisek‎ ‎z‎ ‎brzegiem‎ ‎wyłożyć,‎ ‎ugładzić‎ ‎i‎ ‎piec w‎ ‎wolnym‎ ‎piecu,‎ ‎taż‎ ‎legumina‎ ‎tyle‎ ‎drugie‎ ‎wyróść w‎ ‎piecu‎ ‎powinna. (pisownia oryginalna)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Nadworny Kuchmistrz Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...