środa, 8 maja, 2024

Nadworny kuchmistrz polski

Nadworny kuchmistrz polski czyli książka podręczna dla użytku dobrze zagospodarowanego domu i wygody wzorowych gospodyń, tudzież dla pragnących poznać rozmaite sposoby przyrządzania tak gospodarskich jak i kuchmistrzowskich potraw wszelkiego rodzaju i tego wszystkiego, co tylko dobrej kuchni należy.

Warszawa: H. Hirszel, 1847.

Przedmowa:

„Wydano‎ ‎już‎ ‎wprawdzie‎ ‎nie‎ ‎mało‎ ‎książek‎ ‎kucharskich‎ ‎w‎ ‎polskim‎ ‎języku,‎ ‎które‎ ‎po‎ ‎największej‎ ‎części tłomaczone‎ ‎były‎ ‎i‎ ‎są‎ ‎z‎ ‎niemieckiego‎ ‎języka,‎ ‎jak‎ ‎np. Kucharka‎ ‎wiedeńska‎ ‎i.‎‎t.p.‎ ‎Obejmują‎ ‎one‎ ‎zazwyczaj same‎ ‎tylko‎ ‎opisy‎ ‎potraw‎ ‎kuchni‎ ‎niemieckiej,‎ ‎co,‎ ‎jak wiadomo,‎ ‎wcale‎ ‎nie‎ ‎zaspakaja‎ ‎polskiego‎ ‎smaku.

Dla‎ ‎tego‎ ‎też‎ ‎książki‎ ‎te‎ ‎nie‎ ‎odpowiadają‎ ‎nigdy‎ ‎swojemu‎ ‎celowi.‎ ‎Jeżeli‎ ‎zaś‎ ‎przypadkiem‎ ‎znajdzie‎ ‎się gdzie‎ ‎lepsze‎ ‎dzieło‎ ‎tego‎ ‎rodzaju,‎ ‎to‎ ‎zwykle‎ ‎cena‎ ‎jego‎ ‎jest‎ ‎zbyt‎ ‎me‎ ‎dostępną‎ ‎dla‎ ‎wszystkich.

Wydana‎ ‎obecnie‎ ‎książka‎ ‎p.‎t.‎ ‎Nadworny‎ ‎Kuchmistrz Polski,‎ ‎łączyć‎ ‎ma‎ w‎ ‎sobie‎ ‎najgłówniejsze‎ ‎swe‎ ‎warunki.‎ ‎Do‎ ‎wydrukawania‎ ‎jej‎ ‎posłużył‎ ‎rękopism‎ ‎oryginalny,‎ ‎będący‎ ‎owocem‎ ‎pracy‎ ‎pewnego‎ ‎starego doświadczonego‎ ‎smakosza, który‎ ‎gdyby‎ ‎był‎ ‎żył‎ ‎w‎ ‎starożytności‎ ‎śmiało‎ ‎byłby‎ ‎mógł‎ ‎zaprosić‎ ‎do‎ ‎siebie‎ ‎na obiad‎ ‎samego‎ ‎nawet‎ ‎sławnego‎ ‎podówczas‎ ‎żarłoka Lukullusa,‎ ‎będącego‎ ‎u‎ ‎Rzymian‎ ‎tern,‎ ‎co‎  ‎francuzi dziś‎ ‎w‎ ‎swym‎ ‎języka‎ ‎oznaczają‎ ‎przez‎ ‎wyraz‎ ‎gourmet.

Dla‎ ‎tego‎ ‎zbyteczną‎ ‎rzeczą‎ ‎było‎ ‎by‎ ‎rozwodzić‎ ‎się tu‎ ‎nad‎ ‎prawdziwemi‎ ‎zaletami‎ ‎niniejszego‎ ‎dziełka‎ ‎i jego‎ ‎praktycznością.‎ ‎Dość‎ ‎powiedzieć‎,‎ ‎ze‎ ‎każdy‎ ‎nawet‎ ‎fanatyczny‎ ‎zwolennik‎ ‎wyśmienitej‎ ‎kuchni‎,‎ ‎znajdzie‎ ‎tam‎ ‎gastronomiczne‎ ‎skarby‎ ‎dla‎ ‎swojego‎ ‎delikatnego‎ ‎podniebienia‎,‎ ‎mogąc‎ ‎przebierać‎ ‎na przemian pomiędzy‎ ‎dobrą‎ ‎i‎ ‎zdrową‎ ‎polską,‎ ‎a‎ ‎i wykwintną‎ ‎i‎ ‎lekką‎ ‎francuzką‎ ‎kuchnią.‎ ‎Każda‎ ‎także‎ ‎wzorowa‎ ‎gospodyni‎ ‎powitać ‎może‎ ‎w‎ ‎Nadwornym‎ ‎Kuchmistrzu Polskim‎ ‎życzliwego‎ ‎sobie‎ sprzymierzeńca‎,‎ ‎który‎ ‎albo‎ ‎dodać‎ ‎jej‎ ‎może‎ ‎jakiego‎ ‎nowego‎ ‎konceptu‎,‎ ‎albo‎ ‎odkryje‎ ‎niejeden‎ ‎nieznany‎ ‎jej‎ ‎sposób‎ ‎gotowania a‎ ‎przy‎ ‎urządzaniu‎ ‎większego‎ ‎obiadu‎ ‎lub‎ ‎wieczerzy‎ ‎pour‎ ‎la‎ ‎bonne‎ ‎bouche,‎ ‎dopomoże‎ ‎jej‎ ‎nie‎ ‎raz i‎ ‎z wielkiego‎ ‎wybawi‎ ‎kłopotu.‎ ‎Nadworny‎ ‎Kuchmistrz Polski,‎ ‎tolerant‎ ‎naj‎uniwersalniej‎szych‎ ‎ ‎smaków‎ ‎i‎ ‎nie przepomniał‎ ‎wreszcie‎ ‎udzielić‎ ‎obiaśnień‎ ‎co‎ ‎do przyrządzania‎ ‎rozmaitych‎ ‎ciast‎,‎ ‎konfitur‎ ‎i‎ ‎innych cukierniczych‎ ‎przysmaków‎ ‎i‎ ‎łakoci‎,‎ ‎których‎ ‎sposób‎ ‎robienia‎ ‎i‎ ‎konserw‎o‎w‎an‎‎ia,‎ ‎szczególniej‎ ‎po‎ ‎wsiach oddalonych‎ ‎od‎ ‎miast‎,‎ ‎jest‎ ‎zazwyczaj‎ ‎nader‎ ‎pożądanym‎ ‎dla‎ ‎wszystkich‎ ‎dworów‎ ‎dobrze‎ ‎zagospodarowanych‎ ‎i‎ ‎ich‎ ‎wzorowych‎ ‎gospodyń.” (pisownia oryginalna)

Przykłady przepisów:

Pierniki‎ ‎litewskie

Legumina‎ ‎z‎ ‎jabłek‎ ‎a‎ ‎la‎ ‎Nadasti

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Nie połamać języka!!!

Już w piątek tłumaczka i filolog Beata Bednarowska będzie gościła w Poznaniu. ...

Chłop-niewolnik? Katalog wystawy

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie Ul. Dwo...

OTWARCIE SEZONU LETNIEGO W SZYMBARSKIM...

28 kwietnia 2024 Skansen w Szymbarku Rejestracja Zapraszamy w niedziel...

ŚWIAT DZIECIĘCY W RYSUNKU I GRAFICE MA...

25 kwietnia 2024 - 23 czerwca 2024 Dwór Karwacjanów Już od czwa...

GORLICKIE ULICE – 3 MAJA

Wernisaż wystawy "Gorlickie ulice - 3 Maja" odbędzie się w piątek 26 kwietnia o...