poniedziałek, 9 czerwca, 2025

Gastronomia warszawska | interaktywna mapa międzywojennych lokali

Sztuka mięsa, flaki po warszawsku, zrazy, a może curry z baraniny, homary lub ostrygi?

Warszawska gastronomia okresu międzywojennego oferowała dania na każdy gust i każdą kieszeń. Można było wybierać między najprostszymi jadłodajniami, popularnymi handelkami  albo ekskluzywnymi restauracjami hotelowymi. W Ziemiańskiej bywali Julian Tuwim, Jan Lechoń czy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. U Lijewskiego na Krakowskim Przedmieściu żurek i zrazy z kaszą jadał Charles de Gaulle. Kawiarnia Lourse’a kusiła wspaniałymi słodyczami i doskonałą kawą, a u Bliklego na Nowym Świecie jadano doskonałe pączki. W budynku Filharmonii można było spróbować specjałów kuchni kaukaskiej, a do kawiarni Adria wyroby cukiernicze sprowadzano codziennie samolotem ze Lwowa. Na mapie Warszawy nie brakowało też restauracji czy mleczarni żydowskich z kuchnią koszerną.

Zapraszamy w podróż po lokalach przedwojennej Warszawy.

Zobacz multimedium

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

FESTYN ZIELONOŚWIĄTKOWY

8 czerwca 2025 r. | godz. 12:00–17:00 | Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu R...

XIV Noc Muzeów

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach serdecznie zaprasza 17 maja o godz....

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...