sobota, 13 kwietnia, 2024

Gastronomia warszawska | interaktywna mapa międzywojennych lokali

Sztuka mięsa, flaki po warszawsku, zrazy, a może curry z baraniny, homary lub ostrygi?

Warszawska gastronomia okresu międzywojennego oferowała dania na każdy gust i każdą kieszeń. Można było wybierać między najprostszymi jadłodajniami, popularnymi handelkami  albo ekskluzywnymi restauracjami hotelowymi. W Ziemiańskiej bywali Julian Tuwim, Jan Lechoń czy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. U Lijewskiego na Krakowskim Przedmieściu żurek i zrazy z kaszą jadał Charles de Gaulle. Kawiarnia Lourse’a kusiła wspaniałymi słodyczami i doskonałą kawą, a u Bliklego na Nowym Świecie jadano doskonałe pączki. W budynku Filharmonii można było spróbować specjałów kuchni kaukaskiej, a do kawiarni Adria wyroby cukiernicze sprowadzano codziennie samolotem ze Lwowa. Na mapie Warszawy nie brakowało też restauracji czy mleczarni żydowskich z kuchnią koszerną.

Zapraszamy w podróż po lokalach przedwojennej Warszawy.

Zobacz multimedium

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Rijksmuseum w Amsterdamie

Kolejny świetnie wydany album pod naszym patronatem! Cieszymy się i polecamy! ...

Wiosna Jazzowa Zakopane 2024

PROLOGAMI MUZYCZNYMI W KLUBOKAWIARNI STACJI KULTURA W ZAKOPANEM ZAPRASZAMY NA J...

Prolog United Europe Jazz Festiwal ...

Miasto Zakopane oraz Zakopiańskie Centrum Kultury serdecznie zapraszają do Klub...

ŁEMKOWSKO – POGÓRZAŃSKI JARMARK ...

Muzeum - Dwory Karwacjanów i Gładyszów w Gorlicach - oddział Zagroda Maziarska ...

Jarmark Wielkanocny w podpoznańskim Mu...

Wraz z nadejściem wiosny Muzeum Narodowe Rolnictwa zaprasza do Szreniawy (gmina...