środa, 9 października, 2024

Gastronomia warszawska | interaktywna mapa międzywojennych lokali

Sztuka mięsa, flaki po warszawsku, zrazy, a może curry z baraniny, homary lub ostrygi?

Warszawska gastronomia okresu międzywojennego oferowała dania na każdy gust i każdą kieszeń. Można było wybierać między najprostszymi jadłodajniami, popularnymi handelkami  albo ekskluzywnymi restauracjami hotelowymi. W Ziemiańskiej bywali Julian Tuwim, Jan Lechoń czy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. U Lijewskiego na Krakowskim Przedmieściu żurek i zrazy z kaszą jadał Charles de Gaulle. Kawiarnia Lourse’a kusiła wspaniałymi słodyczami i doskonałą kawą, a u Bliklego na Nowym Świecie jadano doskonałe pączki. W budynku Filharmonii można było spróbować specjałów kuchni kaukaskiej, a do kawiarni Adria wyroby cukiernicze sprowadzano codziennie samolotem ze Lwowa. Na mapie Warszawy nie brakowało też restauracji czy mleczarni żydowskich z kuchnią koszerną.

Zapraszamy w podróż po lokalach przedwojennej Warszawy.

Zobacz multimedium

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...

Całe piękno świata

Poruszająca opowieść strażnika Metropolitan Museum of Art o sztuce i ...

Muzeo – Najczęściej wybierany system d...

W dobie dynamicznego rozwoju technologii, zarządzanie zbiorami muzealnymi staje...

Dźwięki spod igły

Dźwięki spod igły w kreatywnym mieście muzyki. MOB zaprezentuje fonografic...

Święto smaku i tradycji: „Poznańska Py...

Kulinarne przysmaki, regionalne atrakcje i mnóstwo zabawy dla całej rodziny – n...