piątek, 22 listopada, 2024

Faska, krzynówek i dwojoki. Sprzęty i naczynia z pogórzańskiej kuchni

Muzeum – Dwory Karwacjanów i Gładyszów w Gorlicach zaprasza do Skansenu Wsi Pogórzańskiej w Szymbarku na wydarzenie „Kuchnia Pogórzan”, organizowane z ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa. W programie degustacja potraw związanych z tradycyjną kuchnią Pogórzan. Uczestnicy będą mogli poznać dawne przepisy kulinarne z regionu Beskidu Niskiego. Wydarzeniu towarzyszy otwarcie wystawy czasowej „Faska, krzynówek i dwojoki. Sprzęty i naczynia z pogórzańskiej kuchni”, którą można zwiedzać w chałupie z Gródka do końca września.

Kiedy? Niedziela 3 września, godz. 12.00.

Więcej informacji na stronie muzeum

Źródło: Serwis Prasowy UMWM

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Muzeum Małopolski Zachodniej w Wygiełz...

VIII Forum Regionalne Między Małopolską a Górnym Śląskiem pt. „Po nitce do kłęb...

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...