sobota, 13 września, 2025

Gastronomia warszawska | interaktywna mapa międzywojennych lokali

Sztuka mięsa, flaki po warszawsku, zrazy, a może curry z baraniny, homary lub ostrygi?

Warszawska gastronomia okresu międzywojennego oferowała dania na każdy gust i każdą kieszeń. Można było wybierać między najprostszymi jadłodajniami, popularnymi handelkami  albo ekskluzywnymi restauracjami hotelowymi. W Ziemiańskiej bywali Julian Tuwim, Jan Lechoń czy Maria Pawlikowska-Jasnorzewska. U Lijewskiego na Krakowskim Przedmieściu żurek i zrazy z kaszą jadał Charles de Gaulle. Kawiarnia Lourse’a kusiła wspaniałymi słodyczami i doskonałą kawą, a u Bliklego na Nowym Świecie jadano doskonałe pączki. W budynku Filharmonii można było spróbować specjałów kuchni kaukaskiej, a do kawiarni Adria wyroby cukiernicze sprowadzano codziennie samolotem ze Lwowa. Na mapie Warszawy nie brakowało też restauracji czy mleczarni żydowskich z kuchnią koszerną.

Zapraszamy w podróż po lokalach przedwojennej Warszawy.

Zobacz multimedium

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...