środa, 14 maja, 2025

Jarmark Produktów Tradycyjnych

Serdecznie zapraszamy 28  lipca od godziny 12.00 do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” na imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami.

W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się 23 finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy, serów, miodów czy różnego rodzaju wypieków.  Będzie też okazja porozmawiać z producentami o ich produktach i sposobach ich wyrobu.

Jak przyrządzić dobre pasty na chleb, przygotować smaczny chłodnik czy placuszki z jabłkami pokaże Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych –  który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

O kuchni śląskiej i daniach przygotowywanych zgodnie z kalendarzem opowie Ernestyna Kubecka autorka książki „Cztery pory roku w kuchni śląskiej”, a tematykę związaną z ziołami i ich odpowiednim użycie w potrawach przybliży Agnieszka Książyńska z Zielarni Jurajskiej. Będzie też możliwość posłuchania o produktach tradycyjnych z naszego regionu.

Na naszych najmłodszych gości będą czekać warsztaty tworzenia obrazów i kompozycji z nasion. Chętni będą mogli spróbować swoich sił w mieleniu na żarnach (spichlerz z Warszowic), poznać rodzaje zbóż i odwiedzić młynarza w Młynie z Imielina, który opowie jak dawnej pozyskiwano mąkę i jak pracuje stary młyn.

Dla gości zagra Kapela Biesiadna z Poraja, a na jarmarku będą czekać rękodzielnicy oraz producenci z pysznymi serami, prawdziwymi miodami, swojskimi wędlinami, pasztetami i kiełbasami, ciastami, chlebami, rybami, przetworami z warzyw i owoców, olejami wytłaczanymi tradycyjnymi metodami i wieloma, wieloma innymi przysmakami, wytwarzanymi według domowych i dawnych receptur.

Bilety w cenie 20 zł normalny, 12 ulgowy, 5 zł specjalny. Impreza potrwa od 12.00 do 17.00

Angelika Nowicka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...

Udostępnienie zbiorów w internecie?

Jeśli posiadają Państwo system do ewidencji zbiorów i chcieliby udostępnić eksp...

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...