piątek, 18 października, 2024

Jarmark Produktów Tradycyjnych

Serdecznie zapraszamy 28  lipca od godziny 12.00 do Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” na imprezę plenerową „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez naszego regionu, związanych z kulinariami.

W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się 23 finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy, serów, miodów czy różnego rodzaju wypieków.  Będzie też okazja porozmawiać z producentami o ich produktach i sposobach ich wyrobu.

Jak przyrządzić dobre pasty na chleb, przygotować smaczny chłodnik czy placuszki z jabłkami pokaże Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych –  który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

O kuchni śląskiej i daniach przygotowywanych zgodnie z kalendarzem opowie Ernestyna Kubecka autorka książki „Cztery pory roku w kuchni śląskiej”, a tematykę związaną z ziołami i ich odpowiednim użycie w potrawach przybliży Agnieszka Książyńska z Zielarni Jurajskiej. Będzie też możliwość posłuchania o produktach tradycyjnych z naszego regionu.

Na naszych najmłodszych gości będą czekać warsztaty tworzenia obrazów i kompozycji z nasion. Chętni będą mogli spróbować swoich sił w mieleniu na żarnach (spichlerz z Warszowic), poznać rodzaje zbóż i odwiedzić młynarza w Młynie z Imielina, który opowie jak dawnej pozyskiwano mąkę i jak pracuje stary młyn.

Dla gości zagra Kapela Biesiadna z Poraja, a na jarmarku będą czekać rękodzielnicy oraz producenci z pysznymi serami, prawdziwymi miodami, swojskimi wędlinami, pasztetami i kiełbasami, ciastami, chlebami, rybami, przetworami z warzyw i owoców, olejami wytłaczanymi tradycyjnymi metodami i wieloma, wieloma innymi przysmakami, wytwarzanymi według domowych i dawnych receptur.

Bilety w cenie 20 zł normalny, 12 ulgowy, 5 zł specjalny. Impreza potrwa od 12.00 do 17.00

Angelika Nowicka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

ARKADY – Wydawnictwo akademickie...

Wydawnictwo ARKADY działa na rynku wydawniczym od maja 1957 roku, natomiast od ...

Pora na zakup nowego systemu do ewiden...

MUZEO to system uniwersalny, kompleksowy i elastyczny, wspomagający pracę muzeó...

Mistrzynie. Eseje o polskich artystkac...

Mistrzynie to stworzony przez Dagmarę Budzbon-Szymańską zbiór esejów na te...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...

Aurora w mroku

Aurora w mroku to pierwsza z serii powieści o Aurorze Scalv...