Wydał i opracował Jarosław Dumanowski
IX tom serii „Monumenta Poloniae Culinaria” zawiera receptury Paula Tremo. które opowiadają o czymś więcej niż o przyrządzaniu wołowiny, zupy, kapłona i flaków. Kuchmistrz Stanisława Augusta przedstawił autorską propozycję syntezy francuskich wzorców kulinarnych i polskiej tradycji. Odrzucenie ostrych przypraw i smakowych kontrastów, liberalizacja postu, klasycystyczna estetyka dobrego smaku, nowoczesne techniki redukcji, kondensacji i klarowania oraz odrzucenie zasad dietetyki humoralnej są u niego widoczne zarówno w recepturach „francuskich”, jak i „polskich”. Te ostatnie odwołują się do francuskiej mody na potrawy kojarzone z lotaryńskim dworem Stanisława Leszczyńskiego. Szybko zostały zaakceptowane jako dania jak najbardziej polskie, a rozwiązania królewskiego kuchmistrza znalazły licznych naśladowców i kontynuatorów.
Wydawnictwo: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Rok wydania: 2022
Objętość: 198 stron
Format: 21×30 cm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN 978-83-66104-91-4
Tom IX serii Monumenta Poloniae Culinaria
CENA:100,00 zł
Kup teraz w e-sklepie!
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie