poniedziałek, 18 listopada, 2024

Rzepa zarumieniona

Przepis pochodzi z publikacji pt. „Księga kucharska i gospodarska do miar krajowych zastosowana z niemieckiego na język polski przez Julię z Bortkiewiczów Pietraszewskę Sędzinę powiatu upitowskiego przetłómaczona. Część I. Wilno. Nakładem i drukiem Manesa Romma. 1839.” (oryginalna pisownia).

Kabaninka – drobne kawałki wieprzowiny, zazwyczaj z wieprzków tuczonych głównie ziemniakami

Jutsu -> wyjaśnienie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowski...

Temat strat wojennych jest niezwykle ważnym elementem badań nad polskim dziedzi...