Jędrny, smukły, chrupiący, biały lub zielony. Oto szparag – król ziemi pomorskiej. Ma wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. Można go przygotować na wiele sposobów. Jakich? Dowiesz się podczas szparagowej biesiady połączonej z obchodami Dnia Dziecka w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. Tego dnia zaplanowano m.in.: pokazy gotowania na żywo, degustacje potraw ze szparagów, zakup produktów spożywczych i rękodzieła ludowego. Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych i muzyki.
Impreza folklorystyczna, pod nazwą szparagowe święto w Swołowie, odbędzie się w sobotę, 1 czerwca. Głównym jej celem jest promocja szparagów – warzyw, które dawniej były powszechnie wykorzystywane w kuchni na Pomorzu. Chodzi też o popularyzację atmosfery, w której uczestnicy będą mogli doświadczyć spokoju, relaksu i docenić prostotę życia zgodnie z ideami slow life, slow tourism czy slow travel.
Król jest tylko jeden
Kiedyś szparagi były uważane za ekskluzywne warzywa i dostępne jedynie dla zamożnych. Obecnie są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny, choć sezon na nie jest dość krótki. Trwa od maja do czerwca. Czerwiec jest zatem najlepszym czasem, aby kupić dobre, świeże i smaczne szparagi. Wykorzystajmy więc sezon na szparagi!
– Zapraszamy miłośników szparagów, jak i wszystkich tych, którzy nie odkryli jeszcze smaku tych wspaniałych warzyw do wspólnej biesiady. Impreza plenerowa odbędzie się w ogrodzie Zagrody nr 8 w Swołowie – mówi Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.
Podczas wydarzenia lokalni pasjonaci kulinariów i koła gospodyń wiejskich zaprezentują dania i przetwory ze szparagów m.in. przystawki, dania mięsne i rybne połączone ze szparagami, zupy szparagowe, koktajle, szparagi grillowane, smażone, pieczone w różnych wariacjach kulinarnych. Będzie kolorowo, smacznie, a przede wszystkim zdrowo. Każdy znajdzie takie danie ze szparagami, które mu przypadnie do gustu, tym bardziej, że będzie dużo propozycji kulinarnych dla wegetarian i wegan. Ponadto, będą pokazy live cookingu.
Atrakcje dla młodszych i nieco starszych
Święto szparagowe odbywa się podczas Dnia Dziecka. Dlatego też przygotowano wiele atrakcji dla najmłodszych. Na godz. 13.00 zaplanowano spektakl „Tajemnice glinianych dzbanków” w wykonaniu grupy Mozaika. W ciągu całego dnia dzieci będą m.in. mogły wziąć udział w warsztatach kulinarnych pod hasłem zielono i szparagowo, a także uczestniczyć w konkursie zbierania szparagów na czas. A wszyscy, bez względu na wieku, będą mogli dowiedzieć się, do czego służyły i wciąż są wykorzystywane maszyny rolnicze, samodzielnie wykonać naturalne kosmetyki czy upleść ścienne dywaniki z ziół i kwiatów. Chętni zakiszą szparagi i wezmą do domów wykonane własnoręcznie przetwory. Ponadto, będzie można kupić wyroby lokalnych twórców. Wśród nich będą: przedmioty ceramiczne, rzeźby, zabawki, a nawet biżuteria. Natomiast miłośnicy zdrowej żywności będą mogli zaopatrzyć się u lokalnych producentów w m.in.: ekologiczne syropy, nalewki, miód, oleje tłoczone na zimno, jaja, masło czy sery.
Historia święta
Jak opowiada Dawid Gonciarz: „pierwsza edycja szparagowego święta odbyła się w czerwcu 2009 r. Przyciągnęła tłumy zwiedzających, którzy chcieli spróbować tego zapomnianego na Pomorzu warzywa”.
– Przed II wojną światową na ziemi słupskiej szparagi były popularne (o czym świadczą wspomnienia dawnych mieszkańców regionu) i chętnie spożywane. Tradycja ta zaniknęła po 1945 r. – wyjaśnia kierownik muzeum.
Muzealnicy postanowili przywrócić na pomorskie stoły szparagi w różnych odsłonach kulinarnych m.in. zupę krem ze szparagów, szparagi w sosie holenderskim czy zawijane w boczku. Podczas imprezy odbywały się konkursy kulinarne kół gospodyń wiejskich na najsmaczniejsze danie ze szparagów. Wydarzenie to było organizowane przez wiele lat, potem nastąpiła przerwa, a reaktywacja miała miejsce w 2023 r.
Michał Piotrowski