Zapraszamy na pierwsze w tym roku warsztaty kulinarne z Filipem Malinowskim!
Prezes Fundacji Zdrowego Życia, organizator licznych warsztatów kulinarnych poświęconych dzikim roślinom jadalnym i właściciel znanej toruńskiej restauracji „Chwast Prast” w pierwszej części spotkania zabierze nas na nadwiślańskie łąki. Wiosna to idealny czas aby wyruszyć na spacer w poszukiwaniu młodych roślin.
My będziemy zbierać m.in.: pokrzywy, korzenie wiesiołka i podagrycznik, które staną się składnikami potraw przygotowywanych w drugiej części warsztatów.
W menu zupa z kiszonego barszczu i pyzy z pokrzywami, a na deser… racuchy! Gotować będziemy na naszej zabytkowej, murowanej kuchni opalanej drewnem.
Miejsce: Olenderski Park Etnograficzny w Wielkiej Nieszawce. Koszt udziału: 150 zł/ os. (kolejna osoba z rodziny – 120 zł), liczba miejsc ograniczona.
Aleksandra Frączek
Muzeum Etnograficzne
im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej
w Toruniu