poniedziałek, 18 listopada, 2024

Desery na stole polskiej szlachty

10 grudnia, godz. 12, NIEDZIELA W MUZEUM: Desery na stole polskiej szlachty, Dawny Pałac Biskupów Krakowskich, pl. Zamkowy 1

Podczas wykładu dowiemy się, jakie słodkości gościły na szlacheckich stołach od XVI do XVIII wieku. Poznamy także drogę, jaką przebył cukier: od jednego ze składników lekarstw, drogiej przyprawy do dań, środka konserwującego owoce i ozdoby, aż do podstawowego składnika niektórych osobnych dań zwanych deserami.

Wykład poprowadzi Artur Rakowski. Wstęp bezpłatny

Urszula Kinder, Muzeum Narodowe w Kielcach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowski...

Temat strat wojennych jest niezwykle ważnym elementem badań nad polskim dziedzi...