17 maja Muzeum Emigracji w Gdyni oraz restauracja Biały Królik zaserwują gościom sentymentalną podróż śladami wspomnień ostatniego rejsu statku MS Batory. Będzie to rekonstrukcja kulinarna historycznego menu oraz prezentacja eksponatów, świadczących o prestiżu niezapomnianego polskiego transatlantyku. |
Co wydarzy się w trakcie kolacji degustacyjnej „Transatlantyk – ostatni polonez na Batorym”? Muzeum Emigracji w Gdyni po raz pierwszy w tej formie zaprezentuje eksponaty z muzealnych magazynów i przybliży historię słynnego statku pasażerskiego MS Batory. W trakcie wieczoru dr Łukasz Podlaszewski – główny specjalista ds. wystawy stałej i miłośnik tematów związanych z morskimi wyprawami – w wyjątkowy sposób opowie o ciekawostkach z życia na pokładzie wycieczkowca. To wszystko sprawi, że zatęsknią Państwo za tamtymi latami pełnymi luksusu i elegancji na morzu. Dodatkowo Bartosz Paluszkiewicz – autor książki „Warszawskie przedwojenne restauracje bary i kawiarnie. Kronika” przybliży gościom nieco polskiej historii i kuchni, którą wspomina się do dziś. Wieczór zostanie urozmaicony występem na żywo duetu Duo Amor. Artyści mają na swoim koncie wiele lat doświadczenia, w tym występy na pokładzie Transatlantyku S/S Norway. Jakie będzie menu kolacji? Zanurzymy się w bogactwo smaków przygotowanych przez utalentowanych Chefów Kuchni. Chef Marcin Popielarz oraz Dawid Bielecki postarają się odtworzyć menu, które towarzyszyło Gościom podczas ostatniego rejsu – będą to niezwykle sentymentalne dania! |
Muzeum Emigracji w Gdyni