środa, 8 października, 2025

Orszada

‎Zgodnie z oryginalną pisownią: „Jest to‎ ‎napój‎ ‎bardzo‎ ‎zdrowy,‎ ‎używany‎ ‎chętnie przez‎ ‎chorych.‎ ‎Pół‎ ‎funta‎ ‎sparzonych‎ ‎migdałów‎ ‎wytrzeć,‎ ‎do‎ ‎sucha i‎ ‎zemleć‎ ‎na‎ ‎młynku.‎ ‎Potem‎ ‎je‎ ‎ucierać‎ ‎po‎ ‎łyżce‎ ‎w‎ ‎donicy,‎ ‎dolewając‎ ‎parę‎ ‎kropel‎ ‎wody.‎ ‎Gdy‎ ‎wszystkie‎ ‎utarte,‎ ‎zalać‎ ‎je‎ ‎litrem‎ ‎zimnej‎ ‎wody,‎ ‎wymięszać‎ ‎i‎ ‎wycisnąć‎ ‎dobrze‎ ‎przez‎ ‎serwetę,‎ ‎dodawszy następnie‎ ‎jeszcze‎ ‎1‎/‎2‎ litra‎ ‎wody‎ ‎do‎ ‎pozostałej‎ ‎masy,‎ ‎pocukrować‎ ‎do smaku‎ ‎i‎ ‎podać‎ ‎zamrożoną‎ ‎w‎ ‎lodzie.”

Orszada to nazwa słodkiego napoju przyrządzanego z jęczmienia, migdałów lub ryżu. Często orszada była przyprawiona wodą różaną lub pomarańczową i odrobiną mielonego cynamonu.

Cytowane za: Uniwersalna książka kucharska z roku 1910

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...