wtorek, 15 października, 2024

Orszada

‎Zgodnie z oryginalną pisownią: „Jest to‎ ‎napój‎ ‎bardzo‎ ‎zdrowy,‎ ‎używany‎ ‎chętnie przez‎ ‎chorych.‎ ‎Pół‎ ‎funta‎ ‎sparzonych‎ ‎migdałów‎ ‎wytrzeć,‎ ‎do‎ ‎sucha i‎ ‎zemleć‎ ‎na‎ ‎młynku.‎ ‎Potem‎ ‎je‎ ‎ucierać‎ ‎po‎ ‎łyżce‎ ‎w‎ ‎donicy,‎ ‎dolewając‎ ‎parę‎ ‎kropel‎ ‎wody.‎ ‎Gdy‎ ‎wszystkie‎ ‎utarte,‎ ‎zalać‎ ‎je‎ ‎litrem‎ ‎zimnej‎ ‎wody,‎ ‎wymięszać‎ ‎i‎ ‎wycisnąć‎ ‎dobrze‎ ‎przez‎ ‎serwetę,‎ ‎dodawszy następnie‎ ‎jeszcze‎ ‎1‎/‎2‎ litra‎ ‎wody‎ ‎do‎ ‎pozostałej‎ ‎masy,‎ ‎pocukrować‎ ‎do smaku‎ ‎i‎ ‎podać‎ ‎zamrożoną‎ ‎w‎ ‎lodzie.”

Orszada to nazwa słodkiego napoju przyrządzanego z jęczmienia, migdałów lub ryżu. Często orszada była przyprawiona wodą różaną lub pomarańczową i odrobiną mielonego cynamonu.

Cytowane za: Uniwersalna książka kucharska z roku 1910

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Mistrzynie. Eseje o polskich artystkac...

Mistrzynie to stworzony przez Dagmarę Budzbon-Szymańską zbiór esejów na te...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...

Aurora w mroku

Aurora w mroku to pierwsza z serii powieści o Aurorze Scalv...

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...