sobota, 27 lipca, 2024

Orszada

‎Zgodnie z oryginalną pisownią: „Jest to‎ ‎napój‎ ‎bardzo‎ ‎zdrowy,‎ ‎używany‎ ‎chętnie przez‎ ‎chorych.‎ ‎Pół‎ ‎funta‎ ‎sparzonych‎ ‎migdałów‎ ‎wytrzeć,‎ ‎do‎ ‎sucha i‎ ‎zemleć‎ ‎na‎ ‎młynku.‎ ‎Potem‎ ‎je‎ ‎ucierać‎ ‎po‎ ‎łyżce‎ ‎w‎ ‎donicy,‎ ‎dolewając‎ ‎parę‎ ‎kropel‎ ‎wody.‎ ‎Gdy‎ ‎wszystkie‎ ‎utarte,‎ ‎zalać‎ ‎je‎ ‎litrem‎ ‎zimnej‎ ‎wody,‎ ‎wymięszać‎ ‎i‎ ‎wycisnąć‎ ‎dobrze‎ ‎przez‎ ‎serwetę,‎ ‎dodawszy następnie‎ ‎jeszcze‎ ‎1‎/‎2‎ litra‎ ‎wody‎ ‎do‎ ‎pozostałej‎ ‎masy,‎ ‎pocukrować‎ ‎do smaku‎ ‎i‎ ‎podać‎ ‎zamrożoną‎ ‎w‎ ‎lodzie.”

Orszada to nazwa słodkiego napoju przyrządzanego z jęczmienia, migdałów lub ryżu. Często orszada była przyprawiona wodą różaną lub pomarańczową i odrobiną mielonego cynamonu.

Cytowane za: Uniwersalna książka kucharska z roku 1910

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Z wiejskiego stołu

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza n...

Całe piękno świata

Poruszająca opowieść strażnika Metropolitan Museum of Art o sztuce i ...

Małopolski Piknik Archeologiczny

Małopolski Piknik Archeologiczny to cykliczna impreza plenerowa organizowana pr...

KAPELE I MUZYKANCI – CO W POLSKI...

ZAPRASZAMY na wystawę unikalnej kolekcji polskiej rzeźby ludowej. Muzyka towar...

Małopolski Piknik Archeologiczny

Małopolski Piknik Archeologiczny to cykliczna impreza plenerowa organizowana pr...