piątek, 10 października, 2025

Pierniki‎ ‎litewskie

Wziąść‎ ‎mąki‎ ‎żytniej‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎pszennej‎ ‎tyleż, zmieszać‎ ‎i‎ ‎razem‎ ‎przesiać,‎ ‎wziąść‎ ‎miodu‎ ‎czystej‎ ‎potoki‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎przegotować‎ ‎i‎ ‎zszumować‎ ‎do‎ ‎czysta;‎ ‎spirytusu‎ ‎dobrego‎ ‎kubek‎ ‎jeden‎ ‎od‎ ‎kawy‎ ‎wlać‎ ‎do miodu‎ ‎i‎ ‎tymże‎ ‎miodem‎ ‎rozczynić‎ ‎ciasto,‎ ‎do‎ ‎którego dodać‎ ‎skórek‎ ‎pomarańczowych,‎ ‎lub‎ ‎anyżu‎ ‎i‎ ‎bić‎ ‎aż ciasto‎ ‎z‎ ‎bieleje,‎ ‎a‎ ‎potem‎ ‎podług‎ ‎upodobania‎ ‎układać na‎ ‎blachę‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎sadzać‎ ‎do‎ ‎pieca‎ ‎nie‎ ‎nadto‎ ‎gorącego. (pisownia oryginalna)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Nadworny Kuchmistrz Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Festyn historyczny „Od Prasłowian do P...

11 września 2025 r. w Hali Lejniczej Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicac...

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...