czwartek, 21 listopada, 2024

Pierniki‎ ‎litewskie

Wziąść‎ ‎mąki‎ ‎żytniej‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎pszennej‎ ‎tyleż, zmieszać‎ ‎i‎ ‎razem‎ ‎przesiać,‎ ‎wziąść‎ ‎miodu‎ ‎czystej‎ ‎potoki‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎przegotować‎ ‎i‎ ‎zszumować‎ ‎do‎ ‎czysta;‎ ‎spirytusu‎ ‎dobrego‎ ‎kubek‎ ‎jeden‎ ‎od‎ ‎kawy‎ ‎wlać‎ ‎do miodu‎ ‎i‎ ‎tymże‎ ‎miodem‎ ‎rozczynić‎ ‎ciasto,‎ ‎do‎ ‎którego dodać‎ ‎skórek‎ ‎pomarańczowych,‎ ‎lub‎ ‎anyżu‎ ‎i‎ ‎bić‎ ‎aż ciasto‎ ‎z‎ ‎bieleje,‎ ‎a‎ ‎potem‎ ‎podług‎ ‎upodobania‎ ‎układać na‎ ‎blachę‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎sadzać‎ ‎do‎ ‎pieca‎ ‎nie‎ ‎nadto‎ ‎gorącego. (pisownia oryginalna)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Nadworny Kuchmistrz Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Barwy holi

W starożytnej Mithili – krainie położonej u podnóży Himalajów, poprzecinanej rz...

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...