czwartek, 15 maja, 2025

Pierniki‎ ‎litewskie

Wziąść‎ ‎mąki‎ ‎żytniej‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎pszennej‎ ‎tyleż, zmieszać‎ ‎i‎ ‎razem‎ ‎przesiać,‎ ‎wziąść‎ ‎miodu‎ ‎czystej‎ ‎potoki‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎przegotować‎ ‎i‎ ‎zszumować‎ ‎do‎ ‎czysta;‎ ‎spirytusu‎ ‎dobrego‎ ‎kubek‎ ‎jeden‎ ‎od‎ ‎kawy‎ ‎wlać‎ ‎do miodu‎ ‎i‎ ‎tymże‎ ‎miodem‎ ‎rozczynić‎ ‎ciasto,‎ ‎do‎ ‎którego dodać‎ ‎skórek‎ ‎pomarańczowych,‎ ‎lub‎ ‎anyżu‎ ‎i‎ ‎bić‎ ‎aż ciasto‎ ‎z‎ ‎bieleje,‎ ‎a‎ ‎potem‎ ‎podług‎ ‎upodobania‎ ‎układać na‎ ‎blachę‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎sadzać‎ ‎do‎ ‎pieca‎ ‎nie‎ ‎nadto‎ ‎gorącego. (pisownia oryginalna)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Nadworny Kuchmistrz Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wernisaż wystawy pt. „ Geometria Gaudi...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach zaprasza na wernisaż wystawy pt. „ ...

„Kwiatki Polskie” prosto ze Starachowi...

Ekipa programu „Kwiatki Polskie”, którego emisję można oglądać w Telewizji Pols...

Warsztaty archeologiczne „Żelazne Korz...

Przed nami kolejna edycja „Żelaznych Korzeni” – warsztatów archeologicznych org...

Udostępnienie zbiorów w internecie?

Jeśli posiadają Państwo system do ewidencji zbiorów i chcieliby udostępnić eksp...

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...