czwartek, 29 lutego, 2024

Pierniki‎ ‎litewskie

Wziąść‎ ‎mąki‎ ‎żytniej‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎pszennej‎ ‎tyleż, zmieszać‎ ‎i‎ ‎razem‎ ‎przesiać,‎ ‎wziąść‎ ‎miodu‎ ‎czystej‎ ‎potoki‎ ‎kwart‎ ‎dwie,‎ ‎przegotować‎ ‎i‎ ‎zszumować‎ ‎do‎ ‎czysta;‎ ‎spirytusu‎ ‎dobrego‎ ‎kubek‎ ‎jeden‎ ‎od‎ ‎kawy‎ ‎wlać‎ ‎do miodu‎ ‎i‎ ‎tymże‎ ‎miodem‎ ‎rozczynić‎ ‎ciasto,‎ ‎do‎ ‎którego dodać‎ ‎skórek‎ ‎pomarańczowych,‎ ‎lub‎ ‎anyżu‎ ‎i‎ ‎bić‎ ‎aż ciasto‎ ‎z‎ ‎bieleje,‎ ‎a‎ ‎potem‎ ‎podług‎ ‎upodobania‎ ‎układać na‎ ‎blachę‎ ‎i‎ ‎w‎ ‎sadzać‎ ‎do‎ ‎pieca‎ ‎nie‎ ‎nadto‎ ‎gorącego. (pisownia oryginalna)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Nadworny Kuchmistrz Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Jarmark Wielkanocny w Szreniawie ̵...

Zwiedzający mogą liczyć na bogatą ofertę rękodzieła i wiele atrakcji związanych...

Wystawa „Prymityw” z Powiś...

Wystawa przybliża twórczość Leona Kudły – rzeźbiarza uznanego za jednego z najw...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin –...

PRZEDSPRZEDAŻ - CENA  32,94 zł ! Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin...

„Prymityw” z Powiśla. Leon Kudła 1879-...

Zapraszamy na ostatnie oprowadzanie kuratorskie po wystawie „Prymityw” z Powiśl...

Wtorkowe spotkanie z zabytkiem

Muzeum Archeologiczne w Krakowie zaprasza na Wtorkowe spotkanie z zabytkiem. To...