Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.
Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.
Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
Kiedy: niedziele, godz. 11.00
- 11 lutego
- 17 marca
- 21 kwietnia
- 12 maja
- 15 września
- 20 października
- 17 listopada
- 15 grudnia
Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum
Kontakt:
Anastazja Bierzgalska
m: abierzgalska@muzeum-wilanow.pl
Urządzamy przyjęcie
11 lutego 2024 r., godz. 11.00
Jak dobrać menu do okazji i czy na stole wypada kłaść rękawiczki? Czy przyjęcie kończy się wraz z wyjściem ostatniego gościa? Podczas zajęć przyjrzymy się dawnym zwyczajom, poznamy tajemniczy kod, jakim posługiwano się w zaproszeniach i przy usadzaniu gości. W części praktycznej przygotujemy bankietowe przekąski, które królowały na najwykwintniejszych przyjęciach dwudziestolecia.
Sprzedaż biletów rusza 29 stycznia o godz. 9.00