poniedziałek, 8 września, 2025

‎Ser‎ ‎francuski‎ ‎śmietankowy

Zgodnie z oryginalną pisownią: „Dwa‎ ‎litry‎ ‎dobrej‎ ‎kwaśnej śmietany‎ ‎i‎ ‎tyleż‎ ‎gęstej‎ ‎bardzo‎ ‎słodkiej‎ ‎śmietanki;‎ ‎kawałek‎ ‎podpuszczki‎ ‎cielęcej‎ ‎namoczonej‎ ‎w‎ ‎odrobinie‎ ‎słodkiego‎ ‎mleka‎ ‎rozkłucić,‎ ‎niech‎ ‎tak‎ ‎stoi‎ ‎całą‎ ‎dobę,‎ ‎poczem‎ ‎przecedzić,‎ ‎wlać‎ ‎do‎ ‎tej przygotowanej‎ ‎śmietany‎ ‎i‎ ‎śmietanki,‎ ‎zmięszać‎ ‎razem,‎ ‎i‎ ‎pozostawić w‎ ‎chłodnem‎ ‎miejscu‎ ‎przez‎ ‎trzy‎ ‎doby.‎ ‎Przez‎ ‎ten‎ ‎czas‎ ‎należy‎ ‎po kilka‎ ‎razy‎ ‎dziennie‎ ‎śmietanę‎ ‎łyżką‎ ‎zamięszać,‎ ‎poczem‎ ‎jeśli‎ ‎dosyć zgęstnieje,‎ ‎trochę‎ ‎posolić,‎ ‎wylać‎ ‎do‎ ‎grubego‎ ‎a‎ ‎rzadkiego‎ ‎worka płóciennego‎ ‎i‎ ‎powiesić,‎ ‎żeby‎ ‎serwatka‎ ‎ściekła‎ ‎odskrobując‎ ‎często płótno‎ ‎ostrą‎ ‎łyżką‎ ‎blaszaną.‎ ‎Gdy‎ ‎wszystka‎ ‎serwatku‎ ‎odejdzie‎ ‎wyłożyć‎ ‎śmietanę‎ ‎na‎ ‎czyste‎ ‎grube‎ ‎płótno‎ ‎i‎ ‎wstawić‎ ‎do‎ ‎małej‎ ‎drewnianej‎ ‎paczki‎ ‎wyłożonej‎ ‎na‎ ‎spodzie‎ ‎długą‎ ‎słomą,‎ ‎aby‎ ‎wilgoć w‎ ‎nią‎ ‎wsiąkała.‎ ‎Gdy‎ ‎trochę‎ ‎stężeje,‎ ‎posolić‎ ‎ser‎ ‎po‎ ‎wierzchu‎ ‎i‎ ‎trzymać‎ ‎w‎ ‎zimnem‎ ‎miejscu.‎ ‎Słomę‎ ‎należy‎ ‎często‎ ‎odmieniać,‎ ‎aby‎ ‎ser nie‎ ‎pleśniał,‎ ‎a‎ ‎pod‎ ‎koniec‎ ‎płótno‎ ‎skrapiać‎ ‎piwem,‎ ‎bo‎ ‎od‎ ‎piwa ser‎ ‎ostrości‎ ‎nabierze.‎ ‎Po‎ ‎dwóch‎ ‎tygodniach,‎ ‎gdy‎ ‎już‎ ‎jest‎ ‎zupełnie‎ ‎twardy,‎ ‎można‎ ‎go‎ ‎jeść,‎ ‎jest‎ ‎wyborny.”

Cytowane za: Uniwersalna książka kucharska z roku 1910

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

Wyniki naboru do projektu “Projektowan...

Narodowe Centrum Kultury rozstrzygnęło nabór do programu szkoleniowego realizow...