środa, 17 kwietnia, 2024

‎Ser‎ ‎francuski‎ ‎śmietankowy

Zgodnie z oryginalną pisownią: „Dwa‎ ‎litry‎ ‎dobrej‎ ‎kwaśnej śmietany‎ ‎i‎ ‎tyleż‎ ‎gęstej‎ ‎bardzo‎ ‎słodkiej‎ ‎śmietanki;‎ ‎kawałek‎ ‎podpuszczki‎ ‎cielęcej‎ ‎namoczonej‎ ‎w‎ ‎odrobinie‎ ‎słodkiego‎ ‎mleka‎ ‎rozkłucić,‎ ‎niech‎ ‎tak‎ ‎stoi‎ ‎całą‎ ‎dobę,‎ ‎poczem‎ ‎przecedzić,‎ ‎wlać‎ ‎do‎ ‎tej przygotowanej‎ ‎śmietany‎ ‎i‎ ‎śmietanki,‎ ‎zmięszać‎ ‎razem,‎ ‎i‎ ‎pozostawić w‎ ‎chłodnem‎ ‎miejscu‎ ‎przez‎ ‎trzy‎ ‎doby.‎ ‎Przez‎ ‎ten‎ ‎czas‎ ‎należy‎ ‎po kilka‎ ‎razy‎ ‎dziennie‎ ‎śmietanę‎ ‎łyżką‎ ‎zamięszać,‎ ‎poczem‎ ‎jeśli‎ ‎dosyć zgęstnieje,‎ ‎trochę‎ ‎posolić,‎ ‎wylać‎ ‎do‎ ‎grubego‎ ‎a‎ ‎rzadkiego‎ ‎worka płóciennego‎ ‎i‎ ‎powiesić,‎ ‎żeby‎ ‎serwatka‎ ‎ściekła‎ ‎odskrobując‎ ‎często płótno‎ ‎ostrą‎ ‎łyżką‎ ‎blaszaną.‎ ‎Gdy‎ ‎wszystka‎ ‎serwatku‎ ‎odejdzie‎ ‎wyłożyć‎ ‎śmietanę‎ ‎na‎ ‎czyste‎ ‎grube‎ ‎płótno‎ ‎i‎ ‎wstawić‎ ‎do‎ ‎małej‎ ‎drewnianej‎ ‎paczki‎ ‎wyłożonej‎ ‎na‎ ‎spodzie‎ ‎długą‎ ‎słomą,‎ ‎aby‎ ‎wilgoć w‎ ‎nią‎ ‎wsiąkała.‎ ‎Gdy‎ ‎trochę‎ ‎stężeje,‎ ‎posolić‎ ‎ser‎ ‎po‎ ‎wierzchu‎ ‎i‎ ‎trzymać‎ ‎w‎ ‎zimnem‎ ‎miejscu.‎ ‎Słomę‎ ‎należy‎ ‎często‎ ‎odmieniać,‎ ‎aby‎ ‎ser nie‎ ‎pleśniał,‎ ‎a‎ ‎pod‎ ‎koniec‎ ‎płótno‎ ‎skrapiać‎ ‎piwem,‎ ‎bo‎ ‎od‎ ‎piwa ser‎ ‎ostrości‎ ‎nabierze.‎ ‎Po‎ ‎dwóch‎ ‎tygodniach,‎ ‎gdy‎ ‎już‎ ‎jest‎ ‎zupełnie‎ ‎twardy,‎ ‎można‎ ‎go‎ ‎jeść,‎ ‎jest‎ ‎wyborny.”

Cytowane za: Uniwersalna książka kucharska z roku 1910

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Festyn Zielonoświątkowy – 19.05....

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza n...

Rijksmuseum w Amsterdamie

Kolejny świetnie wydany album pod naszym patronatem! Cieszymy się i polecamy! ...

Wiosna Jazzowa Zakopane 2024

PROLOGAMI MUZYCZNYMI W KLUBOKAWIARNI STACJI KULTURA W ZAKOPANEM ZAPRASZAMY NA J...

Prolog United Europe Jazz Festiwal ...

Miasto Zakopane oraz Zakopiańskie Centrum Kultury serdecznie zapraszają do Klub...

ŁEMKOWSKO – POGÓRZAŃSKI JARMARK ...

Muzeum - Dwory Karwacjanów i Gładyszów w Gorlicach - oddział Zagroda Maziarska ...