Swojskie wędliny, sery wytwarzane tradycyjnymi metodami, miody, wędzone ryby czy oleje i octy wytwarzane według domowych receptur. Te i wiele więcej produktów znajdziecie w „Spiżarni z zagrody” – ekologicznym bazarku, który rusza 2 czerwca w chorzowskim skansenie.
Na stoiskach, które staną na dziedzińcu Muzeum (tuz przy wejściu do skansenu) znajdzie się duży wybór wędlin, miodów i produktów pszczelich, ekologiczne jajka, octy i oleje (m.in. z rokitnika, orzechów laskowych czy czarnuszki), ciasta, sery kozielskie i różnego rodzaju ekologiczne przetwory.
Wizyta w „Spiżarni z zagrody” to doskonała okazja żeby spróbować ekologicznych przysmaków z różnych regionów, a przy okazji odpocząć i zrelaksować się w otoczeniu pięknej przyrody.
Spiżarnia z zagrody – 2 czerwca od godz. 14.00. Obowiązuje bilet specjalny w cenie 5 zł.
tekst: Marcin Gaweł, Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”