poniedziałek, 18 listopada, 2024

Tradycje kulinarne Polski | warsztaty dla dorosłych | 17 marca

Kultura kulinarna Polski jest niezmiernie bogata i wielowarstwowa. Ulegała licznym zmianom i wpływom. Podczas spotkania Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowie o historii jedzenia świątecznego i codziennego. Przybliży, co wpłynęło na obraz współczesnych kulinariów naszego kraju. Odpowie także na pytania, czy warto zainteresować się kuchniami regionalnymi oraz dlaczego lepiej mówić kuchnia Polski niż kuchnia polska.

Wiedza i międzynarodowe doświadczenia dr Tomaszewskiej-Bolałek będą nam towarzyszyć w kuchni warsztatowej, gdzie wspólnie przygotujemy dania z wybranych epok.

Kiedy: 17 marca, godz. 15.00–18.00
Gdzie: Villa Intrata
Bilety: 200 zł (ulgowy), 250 zł (normalny)

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród, w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Pierwsze z cyklu spotkań – prele...

To wydarzenie w Międzyzdrojach otwiera serię spotkań-prelekcji poświęconych szt...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

Ogień. Opowieść o Janis Joplin

Powieść ukazuje burzliwe życie Janis Joplin. W tej wciągającej historii na...

Regionalne Centra Konserwatorsko-Magaz...

20 listopada 2024 r.  10.00–17.00,  Forty Kleparz w Krakowie, ul. Kam...

Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowski...

Temat strat wojennych jest niezwykle ważnym elementem badań nad polskim dziedzi...