piątek, 2 maja, 2025

Tradycje kulinarne Polski | warsztaty dla dorosłych | 17 marca

Kultura kulinarna Polski jest niezmiernie bogata i wielowarstwowa. Ulegała licznym zmianom i wpływom. Podczas spotkania Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowie o historii jedzenia świątecznego i codziennego. Przybliży, co wpłynęło na obraz współczesnych kulinariów naszego kraju. Odpowie także na pytania, czy warto zainteresować się kuchniami regionalnymi oraz dlaczego lepiej mówić kuchnia Polski niż kuchnia polska.

Wiedza i międzynarodowe doświadczenia dr Tomaszewskiej-Bolałek będą nam towarzyszyć w kuchni warsztatowej, gdzie wspólnie przygotujemy dania z wybranych epok.

Kiedy: 17 marca, godz. 15.00–18.00
Gdzie: Villa Intrata
Bilety: 200 zł (ulgowy), 250 zł (normalny)

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród, w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Optymalizacja zarządzania zbiorami muz...

Muzea na całym świecie stawiają czoła rosnącym wyzwaniom związanym z efektywnym...

Zdarzenia muzealne – Maj 2025

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w zdarzeniach muzealnych odbywających się...

Wernisaż wystawy czasowej — „Mag...

Zapraszamy na rodzinną wystawę do Galerii Śluza!

Leonardo. Zbliżenia

Leonardo da Vinci to najbardziej znany artysta w historii. Ten wszechstronnie u...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...