Kultura kulinarna Polski jest niezmiernie bogata i wielowarstwowa. Ulegała licznym zmianom i wpływom. Podczas spotkania Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowie o historii jedzenia świątecznego i codziennego. Przybliży, co wpłynęło na obraz współczesnych kulinariów naszego kraju. Odpowie także na pytania, czy warto zainteresować się kuchniami regionalnymi oraz dlaczego lepiej mówić kuchnia Polski niż kuchnia polska.
Wiedza i międzynarodowe doświadczenia dr Tomaszewskiej-Bolałek będą nam towarzyszyć w kuchni warsztatowej, gdzie wspólnie przygotujemy dania z wybranych epok.
Kiedy: 17 marca, godz. 15.00–18.00
Gdzie: Villa Intrata
Bilety: 200 zł (ulgowy), 250 zł (normalny)
dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród, w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie