czwartek, 18 września, 2025

Sery jabłeczne

‎Zgodnie z oryginalną pisownią: „Mając‎ ‎dużo‎ ‎jabłek,‎ ‎można‎ ‎przyrządzać sery‎ ‎jabłeczne,‎ ‎które‎ ‎dają‎ ‎się‎ ‎bardzo‎ ‎długo‎ ‎przechowywać‎ ‎w‎ ‎suchem‎ ‎a‎ ‎zimnem‎ ‎miejscu‎ ‎i‎ ‎są‎ ‎bardzo‎ ‎smacznem‎ ‎i‎ ‎zdrowem‎ ‎jedzeniem,‎ ‎szczególniej‎ ‎dla‎ ‎dzieci.‎ ‎Można‎ ‎używać‎ ‎do‎ ‎niego‎ ‎najrozmaitszych‎ ‎gatunków‎ ‎jabłek,‎ ‎które‎ ‎ostrugać‎ ‎z‎ ‎łupy,‎ ‎wydrążyć‎ ‎ze‎ ‎środków‎ ‎i‎ ‎z‎ ‎pestek,‎ ‎pokrajać‎ ‎w‎ ‎kawałki‎ ‎i‎ ‎włożywszy‎ ‎do‎ ‎kamiennego garnka,‎ ‎zalać‎ ‎odrobiną‎ ‎wody‎ ‎i‎ ‎przykryte‎ ‎wstawić‎ ‎na‎ ‎noc‎ ‎do‎ ‎gorącego‎ ‎pieca.‎ ‎Nazajutrz‎ ‎gotować‎ ‎je‎ ‎na‎ ‎blasze‎ ‎mięszając‎ ‎często,‎ ‎aż‎ ‎się zupełnie‎ ‎rozgotują;‎ ‎wtedy‎ ‎je‎ ‎przetasować‎ ‎przez‎ ‎włosienne‎ ‎sito,‎ ‎dodać‎ ‎cukru‎ ‎do‎ ‎smaku,‎ ‎trochę‎ ‎smażonej‎ ‎skórki‎ ‎pomarańczowej,‎ ‎usiekanej‎ ‎drobno,‎ ‎lub‎ ‎cytrynowej‎ ‎otartej‎ ‎na‎ ‎tarku,‎ ‎różnych‎ ‎przesianych korzeni‎ ‎jak:‎ ‎gwoździków,‎ ‎cynamonu,‎ ‎muszkałułowego‎ ‎kwiatu‎ ‎i‎ ‎imbiru‎ ‎i‎ ‎smażyć‎ ‎na‎ ‎wolnym‎ ‎ogniu,‎ ‎mięszając‎ ‎często‎ ‎tak‎ ‎długo,‎ ‎aż masa‎ ‎zgęstnieje‎ ‎zupełnie‎ ‎i‎ ‎zacznie‎ ‎od‎ ‎rądla‎ ‎odstawać.‎ ‎Wtedy‎ ‎rozłożyć‎ ‎zmaczane‎ ‎w‎ ‎zimnej‎ ‎wodzie‎ ‎płótno,‎ ‎kłaść‎ ‎w‎ ‎nie‎ ‎masę,‎ ‎zawijać okrągłe‎ ‎bochenki‎ ‎i‎ ‎włożyć‎ ‎pod‎ ‎prasę‎ ‎lub‎ ‎przycisnąć‎ ‎deseczką‎ ‎i‎ ‎kamieniem.‎ ‎Tak‎ ‎powinny‎ ‎leżeć‎ ‎przez‎ ‎parę‎ ‎dni‎ ‎w‎ ‎zimnej‎ ‎spiżarni,‎ ‎poczem‎ ‎je‎ ‎wyjąć,‎ ‎a‎ ‎gdyby‎ ‎były‎ ‎jeszcze‎ ‎za‎ ‎wilgotne‎ ‎i‎ ‎za‎ ‎miękkie,‎ ‎postawić‎ ‎je‎ ‎w‎ ‎prze‎ ‎wie‎wnem‎ ‎miejscu‎ ‎do‎ ‎osuszenia.‎ ‎Można‎ ‎tę‎ ‎masę nakładać‎ ‎także‎ ‎w‎ ‎różne‎ ‎foremki‎ ‎blaszane,‎ ‎które‎ ‎należy‎ ‎wpierw zmaczać‎ ‎w‎ ‎wodzie‎ ‎i‎ ‎posypać‎ ‎miałkim‎ ‎cukrem.”

Cytowane za: Uniwersalna książka kucharska z roku 1910

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Wystawa „Podzespoły czyli wnętrze Star...

Muzeum Przyrody i Techniki im. Jana Pazdura w Starachowicach zaprasza na wernis...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 w Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...

150 LAT MUZEALNICTWA ROLNICZEGO NA ZIE...

W 2025 roku przypada 150. rocznica pojawienia się idei muzealnictwa rolniczego ...

XI.Legenda STARa

11.LegendA STARa, to zlot pojazdów  zabytkowych organizowany przez Powiat ...

XIII Festiwal Blues pod Piecem

30 sierpnia 2025 r. o godz. 19.00 – Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach...