wtorek, 15 października, 2024

Zupa‎ ‎winna‎ ‎na‎ ‎osób‎ ‎sześć

Rozbijesz‎ ‎żółtków‎ ‎od‎ ‎jaj‎ ‎piętnastu,‎ ‎wiejesz‎ ‎na‎ ‎nie zimnego‎ ‎wina‎ ‎i‎ ‎rozbijesz‎ ‎to‎ ‎razem,‎ ‎zmięszawszy‎ ‎dobrze;‎ ‎potem‎ ‎wiejesz‎ ‎na‎ ‎to‎ ‎przegotowanej‎ ‎wody‎ ‎tyle, ileś‎ ‎wlał‎ ‎wina,‎ ‎ale‎ ‎uważaj‎ ‎żeby‎ ‎dostatecznie‎ ‎ciepła była‎ ‎woda.‎ ‎Dodasz‎ ‎potem‎ ‎do‎ ‎tego‎ ‎tłuczonego‎ ‎cynamonu,‎ ‎cukru‎ ‎obtartego‎ ‎o‎ ‎skórkę‎ ‎cytrynową,‎ ‎masła kawałek‎ ‎i‎ ‎postaw‎ ‎to‎ ‎na‎ ‎fajerce,‎ ‎aby‎ ‎się‎ ‎dobrze‎ ‎zagrzało;‎ ‎lecz‎ ‎nie‎ ‎gotuj‎ ‎tak,‎ ‎żeby‎ ‎aż‎ ‎zakipiała,‎ ‎jednakże mięszaj‎ ‎zawsze‎ ‎dobrze.‎ ‎Na‎ ‎wydaniu‎ ‎na‎ ‎stół, polejesz tą‎ ‎zupą‎ ‎chleb‎ ‎w‎ ‎kostkę‎ ‎pokrajany.‎ ‎Jeżeli‎ ‎chcesz‎ ‎ją dać‎ ‎z‎ ‎serem,‎ ‎to‎ ‎mając‎ ‎ser‎ ‎świeży‎ ‎pokraj‎ ‎go‎ ‎w‎ ‎kostkę,‎ ‎z‎ ‎chlebem‎ ‎pokrajanym‎ ‎go‎ ‎zmieszaj,‎ ‎i‎ ‎prosto‎ ‎na niego‎ ‎nalej‎ ‎polewkę;‎ ‎jeżeli‎ ‎zaś‎ ‎masz‎ ‎ser‎ ‎nie‎ ‎świeży,‎ ‎to‎ ‎gdy‎ ‎go‎ ‎w‎ ‎kostkę‎ ‎pokrajesz,‎ ‎włóż‎ ‎w gotującą‎ ‎się‎ ‎polewkę,‎ ‎aby‎ ‎się‎ ‎w‎ ‎niej‎ ‎zagotował‎ ‎i‎ ‎dobrze zamiękł. Uwaga.‎ ‎Po‎ ‎nalaniu‎ ‎wina‎ ‎na‎ ‎jaja‎ ‎nie‎ ‎trzeba‎ ‎dopuszczać,‎ ‎aby‎ ‎zupa‎ ‎czas‎ ‎jaki‎ ‎tak‎ ‎stać‎ ‎miała,‎ ‎bo dla tego‎ ‎zaraz‎ ‎jaja‎ ‎z‎ ‎czernieją,‎ ‎w‎ ‎takim‎ ‎razie‎ ‎raz‎ ‎już wlawszy‎ ‎wino‎ ‎kontynować‎ ‎trzeba‎ ‎w ‎ciąż‎ ‎robotę, aż‎ ‎do‎ ‎ostatniego‎ ‎jej‎ ‎zagotowania.

(pisownia oryginalna)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Nadworny Kuchmistrz Polski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Mistrzynie. Eseje o polskich artystkac...

Mistrzynie to stworzony przez Dagmarę Budzbon-Szymańską zbiór esejów na te...

Dwie dusze twórcy ludowego

Otwarcie wystawy: 4 listopada 2024 (wernisaż) wystawa dostępna dla zwiedzającyc...

EKSPOZEO – uniwersalny pomocnik ...

EKSPOZEO to wyposażony w wiele funkcjonalności system, który pomoże muzeom i in...

Aurora w mroku

Aurora w mroku to pierwsza z serii powieści o Aurorze Scalv...

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...