środa, 5 lutego, 2025

Likier różany

‎Zgodnie z oryginalną pisownią: „Nałożyć‎ ‎do‎ ‎szklannego‎ ‎gąsiorka‎ ‎1‎ ‎funt listków‎ ‎róży‎ ‎cukrowej‎ ‎obciętych‎ ‎z‎ ‎żółtych‎ ‎końców‎ ‎i‎ ‎obranych‎ ‎tak jak‎ ‎na‎ ‎konfitury,‎ ‎zalać‎ ‎tyle‎ ‎spirytusu,‎ ‎aby‎ ‎listki‎ ‎były‎ ‎wszystkie zanurzone‎ ‎i‎ ‎niech‎ ‎stoi‎ ‎w‎ ‎ciepłym‎ ‎pokoju‎ ‎(nie‎ ‎na‎ ‎słońcu)‎ ‎6‎ ‎dni.
Zagotować‎ ‎gęsty‎ ‎syrop‎ ‎z‎ ‎półtora‎ ‎klgr.‎ ‎cukru,‎ ‎wrzucić‎ ‎jeszcze‎ ‎do niego‎ ‎pół‎ ‎funta‎ ‎róży‎ ‎oczyszczonej,‎ ‎sparzonej‎ ‎i‎ ‎nakropionej‎ ‎cytryną tak‎ ‎jak‎ ‎na‎ ‎konfitury‎ ‎(patrz‎ ‎konfitury‎ ‎z‎ ‎róży)‎ ‎i‎ ‎smażyć‎ ‎przez‎ ‎10 minut.‎ ‎W‎ ‎gorący‎ ‎syrop‎ ‎scedzić‎ ‎spirytus‎ ‎z‎ ‎butli‎ ‎i‎ ‎pozostawić‎ ‎niech wszystko‎ ‎razem‎ ‎postoi‎ ‎jeszcze‎ ‎5‎ ‎dni.‎ ‎Potem‎ ‎przecedzić‎ ‎przez‎ ‎gęsty muślin‎ ‎i‎ ‎zlać‎ ‎do‎ ‎butelek.‎ ‎Używać‎ ‎dopiero‎ ‎w‎ ‎parę‎ ‎tygodni.‎ ‎Im‎ ‎dłużej‎ ‎stoi,‎ ‎tern‎ ‎będzie‎ ‎smaczniejszy.”

Cytowane za: Uniwersalna książka kucharska z roku 1910

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Pod naszym patronatem

Noworoczna okazja na rozwój z systemem...

W tym wyjątkowym czasie chcielibyśmy zapytać czy zastanawiali się Państwo nad z...

Biblioteka w muzeum (i nie tylko)

Moduł biblioteczny w systemie Muzeo jest dedykowany do zarządzania zbiorami ksi...

Zimowy Wjazd do Huty 2025- Muzeum Przy...

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach jak co roku, podczas ferii zimowych...

Profesjonalna ewidencja zbiorów

Każdy pracownik muzeum doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważna jest dokładna i ...

Pierwsze z cyklu spotkań – prelekcji d...

Prelekcja trwała 90 min. Obok traktatów o czarownictwie, które były czytane prz...